arithmetic questions and answers paper 246 - skillgunNote: Paper virtual numbers may be different from actual paper numbers . In the page numbers section website displaying virtual numbers .
The average of 10 numbers is 35. If one number is excluded,the average becomes 33. The excluded number is
Excluded number = (35 x 10 ) - ( 33 x 9)
= 350 - 297
The batting average for 25 innings of a cricket team captain is 42 runs. His lowest score is 156 runs less than his highest score. If these two innings are excluded, the average of the remaining 23 innings is 38 runs. The highest score of the player is
Let the highest score be x.
Then, lowest score = (x-156)
=> [(42 x 25)-(x+(x-156)] = 23 x 38
=> 2x = 1050+156-874
=> 2x = 332
=> x = 166.
The average score of a cricketer for 20 matches is 46 runs. If the average for the first 10 matches is 43. Then find the average for the last 10 matches?
Required average = ((46 x 20)-(43 x 10))/ 10
= (920-430) / 10.
The average salary of all the workers in a small company is Rs.12,500. The average salary of 12 technicians is Rs.15,000 and the average salary of the rest is Rs.10,000. The total number of workers in the company is
Let the total number of workers be x.
Then 12500x=(15000 x 12) + 10000 (x -12)
=> 2500x = 60000
=> x = 24.
After replacing an old member by a new member, it was found that the average age of eight members of a club is the same as it was two years ago.What is the difference between the ages of the replaced and the new member?
Age decreased = (8 x 2) years
So, required difference =16 years.
In an examination, a girl's average marks were 57 per paper. If she had obtained 10 more marks for her Maths paper and 5 more marks for her English paper, her average per paper would have been 60. How many papers were there in the examination?
Let the number of papers be x.
Then, 57x + 10+5 = 60x
=> 60x-57x = 15
=> 3x = 15
=> x = 5.
The average of ten numbers is X and the average of five of these is Y.If the average of the remaining five is z, then
x = y+z
2x = y+z
x = 2y+2z
none of the above
Clearly, we have x =(5y+5z/10)
2x = y + z
A hotel has an average of 450 customers on Sundays and 300 on other days. The average number of customers per day in a month of 30 days beginning with a saturday is
Since the month begins with a Saturday.
So there will be five Sundays in the month.
Required Average = (450x5+300x25 / 30)
= (9750 / 30)
Husband and wife having average age of 26 years at their marriage time. After four years they have a two year old child. The average age of the family now
Sum of the present ages on husband, wife and child =(26x2+4x2)+2
= 62 years
= 20.66 years.
4 years ago, the average age of P and Q was 21 years. With R joining them, the average age becomes 26 years. How old is R now?
Present age of ( P + Q) = ( 21 × 2 + 4 × 2) years = 50 years.
Present age of ( P + Q + R) = (26 × 3) years = 78 years.
Therefore C’s age = (78 – 50) years
= 28 years.
The average of a natural number(i.e non-zero) and its square is 5 times the number. The number is
Let the number be x. Then,
x + x2 / 2 = 5x
=> x2 – 9x = 0
=> x (x - 9) = 0
=> x = 0 or x = 9.
So, the number is 9.
The average weight of twelve persons increases by 1.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 58 kg. What might be the weight of the new person?
Total weight increased
= (12 × 1.5) kg
= 18 kg.
Weight of new person
= (58 + 18) kg
= 76 kg.
By mistake, a boy's marks were wrongly entered as 96 instead of 66. Due to that the average marks for the class got increased by half (1/2). The number of students in the class is:
Let there be x students in the class.
Total increase in marks =x/2
x/2 = (96-66)
The average age of a group of persons going for tour is 16 years. Twenty new persons with an average age of 15 years join the group on the spot due to which their average age becomes 15.5 years. The number of persons initially going for tour is:
Let the initial number of persons be x. Then,
=> 16x + 20 x 15 -15.5 (x + 20)
=> 0.5x = 10
=> x = 20
The average age of ten boys is increased by half year when one of them whose ages are 16 years is replaced by one new boy. The age of the new boy is:
Total age increased = (10 x 1/2) years = 5 years.
Age of the new boy = (16 + 5) year = 21 years.
A student finds the average of nine positive integers. Each integer contains two digits. By mistake, the boy interchanges the digits of one number say pq for qp. Due to this, the average becomes 1 less than the previous one. What was the difference of the two digits p and q?
Let the original number be pq i.e., (10p + q).
After interchanging the digits, the new number becomes qp i.e., (10q + p).
The question states that the average of 9 numbers has become 1 less than the original average.
Therefore, the sum of the original 9 numbers will be 9*1 more than the sum of the 9 numbers with the digits interchanged.
i.e., 10p + q = 10q + p + 9
=> 9a - 9b = 9
=> a - b = 1.
Average cost of 5 oranges and 4 bananas is Rs. 36. The average cost of 7 oranges and 8 bananas is Rs. 48. Find the total cost of 24 oranges and 24 bananas.
Average cost of 5 oranges and 4 bananas = Rs. 36
Total cost = 36 * 9 = 324
Average cost of 7 oranges and 8 bananas = 48
Total cost = 48 * 15 = 720
Total cost of 12 oranges and 12 bananas = 324 + 720 = 1044
Therefore, cost of 24 oranges and 24 bananas = 1044 * 2 = 2088
The average age of a family of four members is 25 years. If the age of the youngest member be 15 years then what was the average age of the family at the time of the birth of the youngest member?
At present the total age of the family = 4 * 25 = 100
The total age of the family at the time of the birth of the youngest member = [100-15-(15*3)]
Therefore, average age of the family at the time of birth of the youngest member = 40/3
The average temperature on Monday, Tuesday and Wednesday was 250. The average temperature on Tuesday, Wednesday and Thursday was 240. If the temperature on Thursday was 270, what was the temperature on Monday?
Total temperature on Monday, Tuesday and Wednesday was 250 * 3 = 750
Total temperature on Tuesday, Wednesday and Thursday was 240 * 3 = 720
Hence, difference between the temperature on Monday and Thursday = 30
If Thursday temperature = 270, then Monday's temperature = 270 + 30 = 300
The average of Pratyush's marks in 7 subjects is 75. His average in six subjects excluding Science is 72. How many marks did he get in Science?
Marks in Science (7*75 - 6*72) = 93.
Back To Top