A swimmer covers a distance of 28 km against the current and 40 km in the directions of the current. If in each case he takes 4 hours, then the speed of the current is

3.5

1.5

2.5

None

Speed of the swimmer upstream = 28/4 = 7 km/hr Speed of the swimmer downstream = 40/4 = 10 km/hr Speed of the stream = 1/2 (Downstream Speed - Upstream Speed) = (1/2) (10 - 7) = 3/2 = 1.5 km/hr.

Back To Top